ZOOM: NOUS TERRATINENTS

Els canvis en la producció agrícola i ramadera a Menorca i la gran quantitat de cases i construccions en desús en terrenys rústics han generat un trànsit de les inversions. Si abans es concentraven a la costa i als nuclis turístics, ara s’orienten cap al camp i l’interior de l’illa.

La major part del capital ha vengut de fora, fins al punt que es du a terme un intens relleu en la propietat de la terra. A les famílies nobles i els terratinents de l’illa que les concentraven, els ha substituït un bon nombre d’empresaris I potentats forans.

Els darrers 10 anys Menorca s’ha consolidat en el mapa europeu com un actiu segur per a les grans fortunes franceses, suïsses i espanyoles. Magnats de la salut, la construcció, la telecomunicació, la cultura i el món tèxtil han posat el seu punt de mira en Menorca.

La tendència de l’agroturisme és oferir una experiència en l’entorn rural. Una onada paral•lela al creixement del turisme d’interior, que ha atret molts inversors a rehabilitar palaus i cases als centres dels pobles, ampliant així l’oferta d’allotjament dins dels pobles i desplaçant residents de tot l’any dels nuclis tradicionals. L’oferta dels hotels de ciutat s’ha multiplicat per set en només cinc any, sobretot al nucli antic de Ciutadella, que concentra bona part del mig centenar d’establiments actius.

Mentrestant, el rellançament de les comunicacions amb França, ara també en vaixell, obre encara més l’illa i afavoreix la compra de propietats, al camp i a les ciutats.

L’aïllament, moltes vegades un problema per als menorquins, esdevé ara una oportunitat per a inversions estrangeres en turisme exclusiu, construccions rurals en desús o rehabilitació de patrimoni abandonat.

 

 

IB3 A LA CARTA

 

 

CRÈDITS:
Direcció: Jaume Perelló
Coordinació: Emma Socies i David Marquès
Guió i realització: Cristian P. Coll
Muntatge: Magda Timoner
Imatge: Cristian P. Coll, Magda Timoner i Albert Mir
Producció Delegada: Sara Ranz
Grafisme: Albert Mir
Postproducció d’àudio: Noel Ingelmo
Locució: Neus Mercant
Agraïments: Immobiliària Ses Moreres, Hauser & Wirth Menorca, Les Domaines de Fontenille i Mare E Terra