RAMON COLL

En Ramon Coll és un músic excel·lent que ha fet la volta al món i que en la vellesa ha hagut de patir problemes de salut i grans dificultats de visió. Malgrat això, ha continuat estudiant i tocant el piano; la passió és més poderosa que la malaltia. En Ramon Coll ha dedicat tota la vida a estudiar, ensenyar i a gaudir de la música.

RAMON COLL (Maó, 22 de desembre de 1941 – Barcelona, 16 de gener de 2023). Neix a Maó en el si d’una família de músics. Celebra el seu primer concert amb orquestra a 11 anys, interpretant el Concert per a piano núm. 1 de Beethoven. Amb 14 anys finalitza els estudis al Conservatori, obtenint el títol de professor de piano amb les màximes qualificacions. L’any següent inicia els estudis de perfeccionament amb Jaume Mas Porcel, deixeble d’Alfred Cortot. A l’edat de 15 anys interpreta el Concert en La menor per a piano i orquestra de Grieg, col·laborant amb l’Orquestra Simfònica de Palma, sota la batuta del mestre Ekitai Ahn. Amb 17 anys estrena a Palma el Concert per a mà esquerra de Ravel. A 18 anys aconsegueix el Segon Premi en el Concurs Internacional “Frederic Chopin” de Valldemossa, el Premi Extraordinari Magda Tagliaferro i el Premi de l’Institut Francès de Barcelona.

L’any 1960 es trasllada a París per treballar amb Magda Tagliaferro i ingressa en el Conservatori Nacional Superior de Música de París. Allà, segueix els estudis de perfeccionament durant els següents quatre anys. A París té l’ocasió d’estudiar sota la direcció de professors tan eminents com Vlado Perlemuter (deixeble directe de Ravel) i Lélia Gousseau. L’any 1961 estableix relació professional amb el gran mestre Joseph Morpain (alumne de Fauré, condeixeble de Ravel i amic íntim de Debussy), el qual serà una gran influència per al menorquí. L’any 1964 aconsegueix el Primer Premi del Conservatori Nacional Superior de Música de París.

 


IB3 A LA CARTA

PREMSA